Rozwiń menu

Selena SA Partnerem Strategicznym inicjatywy BUILDER 4 THE FUTURE

2019.06.07

BUILDER 4 THE FUTURE to ogólnopolski program edukacyjny, skierowany do studentów wydziałów architektury, budownictwa, młodych architektów oraz inżynierów. W przedsięwzięciu biorą też udział wiodące firmy i organizacje z branży budowlanej, a także wszystkie polskie uczelnie, w tym główne ośrodki takie jak Politechnika Wrocławska, Gdańska, Warszawska czy Krakowska. Patronat nad inicjatywą objęło Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa.

To już kolejna edycja programu dedykowanego młodym inżynierom i architektom, zainicjowanego przez redakcję magazynu Builder i obejmującego działaniami całą Polskę. Celem projektu jest uzupełnienie edukacji, zdobycie przez uczestników fachowych i praktycznych umiejętności oraz umożliwienie im aktywnego udziału w wykładach, warsztatach, a także wizytach na budowach. Na wielu uczelniach wyższych odbywają się także Dni Młodego Inżyniera i Dni Młodego Architekta, podczas których studenci i absolwenci uczelni technicznych pozyskują szeroką wiedzę - nie tylko dzięki zaangażowaniu kadry naukowej, ale także doświadczonych uczestników rynku budowlanego – takich jak Selena SA, Budimex SA, PERI Polska, Pruszyński Sp. z o.o., CEMEX Polska Sp. z o.o. i wielu innych. Poszczególne edycje programu BUILDER 4 THE FUTURE realizowane są w okresie 2-letnim, zwieńczeniem edycji 2018/2019 była Gala, która odbyła się 30 maja br. w Warszawie. Podczas uroczystości ogłoszono wyniki konkursów dla młodych inżynierów i architektów, ogłoszono też ranking „Top 10 for the Future” dla Wydziałów Architektury i Wydziałów Budownictwa.

Gala BUILDER 4 THE FUTURE 2019

- Ten program to „Rzeka, która łączy”, dokładnie jak tytuł jednego z konkursowych zadań, wspólnego dla inżynierów i architektów. Pozwala on na budowanie relacji w ramach środowisk, umożliwia studentom poznanie nowoczesnych technologii – a zaangażowanym w projekt firmom - czerpanie inspiracji od młodych talentów sztuki budowlanej - powiedział po Gali Paweł Burdziakowski, Dyrektor Marketingu Seleny SA.

10 tysięcy młodych, zdolnych

W tym roku liczba uczestników programu przekroczyła 10 tysięcy osób, a sama inicjatywa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem - nie tylko w branży budowlanej, ale także w środowiskach akademickich. Akcję w całej Polsce wspierają Mentorzy – czyli wybitni polscy inżynierowie i architekci, którzy zasiadają w Kapitułach konkursów 4 Young Engineers oraz 4 Young Architects. Kapitule przewodniczą prof. dr hab. inż. Leonard Runkiewicz, prof. dr hab. inż. arch. Ewa Kuryłowicz oraz prof. dr hab. inż. Maria Kaszyńska

W każdej edycji Programu młodzi inżynierowie i architekci muszą zmierzyć się z zadaniami konkursowymi, przy wykorzystaniu wiedzy zdobytej podczas nauki oraz zastosować w swoich projektach konkretne rozwiązania, zaproponowane przez firmy z branży budowlanej. Selena SA – jako Partner Strategiczny projektu - w tegorocznej edycji wytypowała spośród swoich produktów m.in. wysokorefleksyjną powłokę dachową Cool-R oraz specjalistyczną hydroizolację Tack-R, które cieszyły się sporym powodzeniem w pracach konkursowych.

Relacja z BUILDER 4 THE FUTURE 2019

- Takie inicjatywy są potrzebne, aby zachęcić studentów do samodoskonalenia. Uważamy, że jest to szansa dla młodych ludzi na znalezienie kierunku rozwoju, który ich interesuje i poznanie firm, działających w branży budowlanej. Cenimy B4YE za chęć przekazania jak najszerszej wiedzy młodemu pokoleniu. – powiedzieli członkowie Koła Naukowego Młodych Menedżerów Budownictwa przy Politechnice Wrocławskiej.

To właśnie ta uczelnia okazała się zwycięska otrzymując w ramach programu tytuł „Lider Top 10 for the Future”, zajmując pierwsze miejsce dla Wydziału Budownictwa Lądowego i Wodnego PWr oraz drugie dla Wydziału Architektury oraz zdobywając kilka nagród i wyróżnień w poszczególnych konkursach.

Nowe pokolenie architektury i budownictwa

BUILDER FOR THE FUTURE to program z olbrzymim potencjałem – nie tylko edukacyjnym, ale także społecznym. Organizowany już od 2013 roku projekt nie tylko wspiera rozwój młodych inżynierów i architektów, ale także integruje środowiska naukowe i branżowe. Ma zatem szansę realnie wpływać na przyszłe procesy inwestycyjne poprzez edukację młodej kadry, a tym samym wspierać rozwój kompetencji całego rynku budowlanego

- Dynamiczny rozwój programu BUILDER FOR THE FUTURE nie byłby możliwy bez najwybitniejszych polskich architektów i inżynierów budownictwa, którzy aktywnie uczestniczą we wspomnianych działaniach edukacyjnych, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem. Nieodłącznym elementem programu i jednym z jego największych walorów, było także zaangażowanie biznesu – Partnerów, którzy wsparli ten projekt organizacyjnie i merytorycznie, biorąc aktywny udział w propozycjach edukacyjnych Buildera. Dniach Młodego Architekta i Dniach Młodego Inżyniera, konsultacjach branżowych, panelach dyskusyjnych, debatach, wykładach, ćwiczeniach, warsztatach i case study na placach najciekawszych budów realizowanych przy współpracy z Partnerami Strategicznymi Programu – wiodącymi firmami budowlanymi w Polsce. Dzięki temu młodzi ludzie mieli szansę nie tylko poszerzać umiejętności oraz wiedzę (m.in. o nowoczesne rozwiązania techniczne i materiałowe), ale również poznawać realia zawodu i rynku oraz odkrywać, w jak różnoraki sposób mogą spełniać się zawodowo w budownictwie. – podsumowała inicjatywę Danuta Burzyńska, redaktor naczelna magazynu Builder.

Relacja z BUILDER 4 THE FUTURE 2019

Logo Selena Selena Polska

© 2019 Grupa Selena. Wszystkie prawa zastrzeżone.